terug naar startpagina

terug naar Grenslandpad

Klik op de foto voor een korte fotoreportage

Deltapad, kaarten 13 en 14: van Sluis naar Cadzand-Bad.

Maandag 13 april 2009, tweede paasdag.

Aanrijkilometers: van Uden naar Retranchement: 229, zondag 12 april. Stacaravan op Camping De Sand Plaet

Kilometers volgens boekje: 13. Werkelijk gewandeld: 13,32 km.

Start wandelen om 09.00 uur te Sluis. Eindpunt Grenslandpad = beginpunt Deltapad. Sluis is nog leeg en verlaten, het landschap is nevelig en best fris: 9 graden C, mistig en nagenoeg windstil. Het parkeren in Sluis kost € 3,50 voor de hele dag.

Eerste kleine pauze om 10.40 uur bij wegwijzer 1860 (kaart 13), na 6,55 km, 10 minuten pauze.

Grote pauze (na 11,00 km) ook klein gemaakt, vanwege de mogelijkheid om om kwart voor twee de bus te pakken in Cadzan-Bad in plaats van om kwart voor vier. Pauze van 10 minuten dus, bij zomerdorp Het Zwin, om 12.10 uur. He is intussen 13 graden geworden, de zee is nog steeds mistig en zal dat de hele dag blijven.

Om 13.00 komen we al in Cadzand-Bad aan, tussen de flanerende deftige hotelgast op de boulevard. We kijken er even rond, kopen een paar ansichtkaarten voor de kinderen thuis en wachten op het busje, dat stipt op tijd om 13.45 uur komt. Voor 4 strippen per persoon worden we teruggereden naar Sluis, waar onze auto staat. Sluis is intussen zonnig geworden en vol met tweedepasdagtoeristen; alle terrasjes vol en alle parkeerterreinen vol. Het is intussen ruim 17 graden geworden met een lichte noordwestenwind.

De kop is eraf en het deltapad is geactiveerd.

 

Klik op de foto voor een korte fotoreportage

 

 

 

 

Deltapad, kaarten 15, 16 en 17: van Cadzand-Bad naar Breskens

Woensdag 15 april 2009.

Kilometers volgens boekje: 12,5. Werkelijk gewandeld: 15,80 km.

Start wandelen om 8.30 uur te Cadzand-Bad, vanaf (gratis!) parkeerplaats achter de winkels. Het is zonnig, 13 graden, zwakke wind NO 1. Volgens de weersverwachting wordt het een warme en zonnige dag met oostenwind.

Eerste pauze van 20 minuten om 10.30 uur, na 7,00 km gewandeld te hebben, het is dan al 20 graden, wind kracht 2, noordoost.

Lunchpauze van een half uur om 12.00 uur precies bij de strandopgang van Nieuwvliet-Bad. Na 12,24 km gewandeld te hebben over, door en langs duinen en zeedijken. De wind draait naar richting vanuit oost, nu al naar schatting kracht 3, warme wind van over land dus. Het is dan 24 graden.

Aankomst bij veerhaven van Breskens om 14.20 uur. Laat nou net nog het busje naar Cadzand-Bad (vertrek 14.22 uur) er nog staan. De chauffeur is allervriendelijkst, wij zijn de enige passagiers. In Zuidzande (halte Potjes) stappen we over in een ander (nog op ons wachtend) busje naar Cadzand-Bad. Vooraan in Cadzand-Bad nog een oud mevrouwtje (met hondenstront aan d’r schoenen) uit het busje geholpen. Totaal 5 strippen per persoon.

De beschrijving in het boekje komt niet helmaal overeen met de werkelijkheid, met name in het duingebied is het soms even zoeken. Het grote aantal wijzigingen (zie mededelingen op Nivon-site) bevestigen dit. Het boekje begint over de datum te raken dus (tweede druk van 1997).

 

 

 

 

Klik op de foto voor een  diashow

 

 

Deltapad, kaarten 18 tot en met 24: van Vlissingen naar Vrouwenpolder

Dinsdag 10 november, woensdag 11 november en donderdag 12 november 2009.

Kilometers volgens boekje: 37,5 km. Werkelijk gewandeld: 48,52 km (nieuwe digitale stappenteller...)

Een midweek in een stacaravan op Camping Domburg (aanbieding € 3,= p.p.pd.) als basis en drie dagen achter elkaar wandelen, weer of geen weer. het weer bleek overigens verrassend mooi uit te pakken. kijk de foto's op het strand maar eens!

Op dinsdag 10 november 2009 wandelen we van Vlissingen naar Zoutelande. Het is wel een hele toer om in het voor ons onbekende Vlissingen zonder Tom-Tom het station te vinden. Dat kost ons een uur. Start wandeling om 09.30 uur bij de Ferry-haven, bij bewolkt weer, een graad of 10 en weinig wind. De eerste korte pauze na 3,6 km bij een restaurant (Waterfront, 2x cappuccino = € 4,20) op de kade van Vlissingen. Er valt intussen een bui en de wind trekt aan tot 2 of 3 Bft. Volgende pauze bij Westduin (na 8,2 km); knakworsten en warme chocomel. De gelopen route blijkt goed verstopt te liggen onder de dijkversterkingswerkzaamheden bij Vlissingen! Bij 9,7 km een leespauze in de duinen, volop zon, weinig wind, prachtig uitzicht over Walcheren. Om 15.00 uur komen we bij de bushalte in Zoutelande aan (15,97 km) en vertrekken een half uur later met de bus naar Vlissingen (via Middelburg, 5 strippen per persoon). Rond 17.30 uur zijn we weer in de caravan, 26 auto-kilometers achter de trekhaak!

Klik op foto voor diashow

 

 

Op woensdag 11 november vervolgen we onze tocht op Walcheren: van Zoutelande naar Domburg. Start om 09.02 uur met een stevige zeewind, kracht 4, bewolkt. Circa 9 graden Celsius. Het zal verder de hele dag grotendeels bewolkt maar droog blijven. De eerste pauze om 10.15 uur op een mooi uitzichtspunt langs de Westkapelsche Kreek, tussen het riet; weer lekker warme chocomel. De eendjes doen rustig aan die dag. Lunchpauze rond 12.30 uur ter hoogte van de golfbaan bij Domburg, zittend op een balk. Er zitten dan 12,22 km op. Bewolkt, windkracht 3, 9 graden. We komen om 13.25 uur in Domburg aan (14,57 km) en vertrekken met de bus naar de auto in Zoutelande (4 strippen per persoon). Iets over 14.00 uur zijn we weer bij de auto. Die dag 15,83 km gewandeld in totaal. 23 auto-kilometers.

De derde etappe in het 'ronden' van walcheren doen we op donderdag 12 november 2009: van Domburg naar Vrouwenpolder. Het zou bijna lente worden die dag! Om 08.45 uur starten we in Domburg, met een wind kracht 4, half bewolkt en 7,9 graden celsius. Kleine pauze na 7,8 km ( we hebben er zin in) met stralend zonnig weer, om 10.50 uur op een bankje aan het einde van de lange en harde Emmaweg (rechte stuk, midden op kaart 23). We kijken uit op een bloemenweide en we genieten van de zon. Het is dan al 13 graden. De lunchpauze nemen we op het bijna lege strand bij paviljoen De Zandput (bij Vrouwenpolder). Uit de wind en in de zon blijkt het daar 21 graden te zijn. Een middagdutje in de zon dus! Wolkenloze hemel. We komen bij de bushalte aan de Veersedam aan om 13.45 uur, na 14,7 km en nemen de bus naar Domburg (weer via Middelburg), 6 strippen per persoon voor 12 km! een dag van 15,45 km met ongekend prachtig weer.

Walcheren zit erop! Volgende keer op weg naar Neeltje Jans. Gedurende deze wandelmidweek hebben we in totaal 512 km met de auto gereden, all in.

 

 

 

 

 

 

Oosterscheldewerken en Schouwen

9, 10 en 11 februari 2010

KM’s volgens boekje: 40 km; werkelijk gelopen, inclusief aan- en afloop en een keer de weg kwijt zijn: 51,5 km.

Deze tocht hebben we in drie etappes gedaan: (1) van Vrouwenpolder, de Veerse Dam over en via de Oosterscheldewerken naar Westenschouwen (18,9 km), en (2) van Westenschouwen naar centrum Renesse (23,75 km); tot slot (3) op de derde dag van centrum Renesse naar het begin van de Brouwersdam (8,8 km). Voor het terugreizen steeds gebruik gemaakt van OV: Connexxion rijdt stipt en elk half uur.

De winterse omstandigheden maken het wandelen extra zwaar: koude noordoosten wind en moeizame ondergrond, weinig rustgelegenheden of windluwe plekken. Doordouwen dus!

Dag 1: start wandelen om 09.20 uur op parkeerplaats bij Vrouwenpolder. De wind blaast met kracht 3 bij een temperatuur van 0,1 graden Celsius. Een lang en hard wandelvooruitzicht, de Oosterscheldewerken over vandaag. Na 6,75 km de eerste kleine pauze om 11.00 uur, als we de lange Roompotdam bedwongen hebben. Imposant stuk NL-waterbouwkunde. Het is al warmer geworden: 2 graden C, straffe wind NO 3. Lunchpauze (ook maar een kwartiertje) op werkeiland Neeltje Jans (dinsdags gesloten!, dus geen koffie of soep), waar we voor de eerste keer de handenwarmer ontsteken (geweldig ding, waar je minstens 5 uur warmte van hebt); windstilte nodig om aan te steken, dat wel. Dor en verlaten daar op Neeltje Jans. Wel net daarvoor door een bijzonder mooi natuurgebied (inclusief mosselhangculturen) gewandeld; een verademing. Rond de middag is het toch mooi 4 graden Celsius geworden met een mooie strakke blauwe lucht en een heerlijk zonnetje. Aankomst in Westenschouwen om 14.30 uur, na 17,7 km gewandeld te hebben. Bewolkt. Met bus (5 strippen per persoon) naar parkeerplaats in Vrouwenpolder. Aankomst huisje (in Renesse, Roompot Klein Poelland) om 16.11 uur. Pittige wandeldag.

 

 

 

Dag 2: de Oosterscheldewerken achter de hakken hebbende, denk je dat het alleen maar makkelijker kan; niets is minder waar. De NO-wind is toegenomen en we gaan een stuk blank strand bevechten vandaag. De foto’s geven een impressie van deze bijna Arctische tocht. Start wandelen om 09.00 uur te Westenschouwen; in de nacht is er een flink pak sneeuw gevallen. Temperatuur 2 graden onder nul, weinig wind op de startplaats. Eerste kleine pauze om 10.55 uur (na 6,63 km) in een mooi natuurgebied, op een besneeuwde bank (leve de zitmatjes!), verder niemand. Dat is natuurgebied Slot Haamstede, met dezelfde naam als het mooie slot in Haamstede. Hoewel, de waanzin van de tweede wereldoorlog is hier nadrukkelijk nog zichtbaar in het natuurgebied, met al de vestingwerken en betonnen bunkers. Jammer, heel jaamer. Windstil, 1 graad boven nul. De gang naar het strand is lang, heel erg lang en heel hard. Op het strand aangekomen ontwaren we een soort poollandschap waar we een paar kilometer doorheen moeten, recht tegen de wind (kracht 4) in. Alles goed inpakken en sjokken maar, dus. Een ijzige wandeling door een bizar stukje kustlandschap. We redden het om om 14.20 uur bij De Zwaluw aan te komen, zodat we weer binnenduins kunnen gaan. Kleine pauze, 2 graden onder nul (gevoelstemperatuur -8 graden), windkracht 4, lichte sneeuw. Heerlijke warme chocomel! De tocht blijkt vandaag toch wat langer te zijn dan we hadden ingeschat: na 21,6 koude kilometers komen we om 15.20 uur aan in centrum Renesse, bij 2 graden boven nul. Vanuit centrum naar transferium (waar auto staat) en om 16.50 uur zijn we weer in onze bungalow, na 23,75 km gelopen hebben deze dag. Erg vermoeiend, dat wel!

 

 

 

Dag 3: doen we het of doen we het niet? De weersverwachtingen geven windkracht 6 aan en we hebben een flink stuk kaal strand voor de boeg, precies tegen de wind in. We beginnen eraan om precies 09.00 uur, in centrum Renesse (auto bij transferium); half bewolkt, harde wind, kracht 6, noordoost. De wandeling naar het strand van Renesse gaat door een parkachtig gebied, met grote villa’s, grote tuinen en weinig wind. Iets later blijkt de zeewind ongenaakbaar aanwezig te zijn. Doen we deze kilometers of geven we ons over? We besluiten flink te zijn, pakken ons zo goed mogelijk in (de handenwarmer al aangestoken) en beginnen aan de 3 kilometer strandwandeling. Rustig, dat wel ja, niemand te bekennen. De noordoostenwind is toch een stuk kouder dan gisteren (gevoelstemperatuur ongeveer min 9 graden) en snoeit langs onze ingepakte gezichten. Om 10.30 uur arriveren we bij het begin van de Brouwersdam en we besluiten dat het mooi is geweest voor vandaag. We hebben Schouwen bedwongen! Eerst nog even bijkomen met wat warme choco en een boterham (ei met Zeeuws spek) bij cafetaria ’t Koepeltje (gehele jaar geopend van 09.00 tot 22.00 uur, vandaag toch echt niet…).Even nog naar de bus in Scharendijke ( 2 kilometer lopen). De bus naar het transferium in Renesse komt een kwartier later en brengt ons daar voor twee strippen per persoon naar toe. Boodschappen gedaan, bak kibbeling gekocht en om 12.30 zijn we weer in ons huisje. Vanmiddag vrij!  Totaal gewandeld deze derde dag: 8,8 km. Schouwen zit erop; volgende keer beginnen we aan de Brouwersdam en gaan we verder richting Pieterburen.

 

 

 

 

 

Van Scharendijke naar Rockanje: 35 km (boekje); werkelijk all in: 47,73 km.

 Op drie achtereenvolgende dagen volgen we de kust verder, richting Pieterburen: 13, 14en 15 april 2010. We logeren in een huisje (Short Stee) in park Jonkerstee in Ouddorp. Met de auto naar de bushalte in Scharendijke om van daaruit de Brouwersdam over te steken. Het is gelukkig niet zo koud (8 graden Celsius, windkracht 2 NO, zonnig en droog), zodat we lekker aan de zeezijde van de dam kunnen wandelen. We beginnen op 13 april om 09.00 uur aan de dagwandeling naar Ouddorp. Het is dan al 8 graden C, zonnig, droog en met weinig (NO 2) wind. De Brouwersdam is vooral saai, recht en lang en eindigt in het toeristische Port Zélande met zijn gigantische jachthaven met mooie schepen. We komen daar 0m 11.00 uur (na 5,74 km) aan en pauzeren (kwartier0op een bank (met tafel), lekker in het zonnetje. Het is dan al 18 graden. De echte middagpauze (45 minuten) houden we om 12.20 uur (na 10,56 km) op een mooie plek in de Punt van Goeree, midden in het natuurgebied en tussen twee alleraardigste meertjes (zie zwanenfoto’s). De routebeschrijving klopt weliswaar niet helemaal in deze buurt, maar we komen er zonder problemen wel weer uit. Zestien graden is het dan en mooi zonnig, helemaal uit de wind. We komen uiteindelijk om 15.15 uur in Ouddorp aan en hebben dan 18,98 km gewandeld. Het waait intussen stevig bij een temperatuur van 16 graden. We nemen aansluitend de bus van Ouddorp naar Scharendijke om de auto op te halen (4 strippen per persoon). Om 17.08 uur zijn we weer bij ons huisje, met in totaal 21,3 km achter de hakken.

De tweede wandeldag 14 april 2010) begint met mooi weer in Ouddorp (busstation), 9 graden, geen wind, om 09.00 uur. Ee probleemloze tocht, met een sanitaire ‘thuisstop’ in het mooie gebied Jonkerstee (waar onze camping ligt met het huisje), 10.15 uur. We hebben dan toch al 7,3 km gelopen, het waait iets meer, het is zonnig en een graad of 12 om 11 uur. Na 20 minuten gaan we verder richting Goedereede, waar we in de gerestaureerde dorpskern een terrasje pikken (2 x cappuccino (€ 4,=), 9,71 km aan de rug en het is zonnig en lekker warm (18 graden). De lunchpauze nemen we midden in de open natuur (bij de blauwe sluisjeshekken) langs het Zwin om 13.00 uur, wind, kracht 2 en 20 graden Celsius.

Het eindpunt van de dagwandeling is bij de bushalte, waar we even wachten op de bus naar Ouddorp (3 strippen per persoon). Om 15.30 uur komen we weer in ons huisje aan, 16,63 km achter de rug.

De derde dag in deze reeks beginnen we om 09.00 uur ook weer met mooi weer in Stellendam Haven, waar we de auto parkeren. De Haringvlietsluizen zijn ook weer een indrukwekkend stukje waterbouwkunst; daar voorbij pauzeren we op een winderig parkeerterrein met de gesloten friettent (‘Het gehele jaar geopend’) na 3,5 km, windkracht 3 noord, 13 graden. Bij de strandopgang 15 richting Rockanje houden we middagpauze, nagenoeg alleen daar op een leeg strand in de blakende zon; goed voor een kort middagdutje. In die hoek waait het niet, het is 18 graden en 11.00 uur.

Om 12.30 komen we bij de dagfinish (Swinse Dreef) in Rockanje aan, na 9,8 km en bij 20 graden. Omdat de (3!) bussen nogal ingewikkeld moeten rijden, besluiten we om een taxi te nemen, terug naar de haven van Stellendam (€ 35,= en een hoop geouwehoer). We zijn weer in ons knusse huisje om 14.30 uur.

Totaal hebben we deze drie dagen (inclusief aan- en afreis) 410 km met de auto gereden.

 

 

Van Rockanje naar Hoek van Holland                                                                                                                                                                                klik op foto voor fotoreportage

12, 13 en 14 oktober 2010 (volgens boekje 45,5 km; gewandeld totaal deze dagen 64,05 km.

We hebben deze week een stacaravan gehuurd op camping Natukreek te Brielle, zo ergens midden op de route. We zijn daar nog de enige gasten, maar dat geeft wel lekker rust.

Op 12 oktober gaat de tocht van Rockanje naar Brielle. We starten met de wandeling om 09.15 uur bij 9,5 graden Celsius, half bewolkt en geen wind. Mooi wandelweer dus. De eerste kleine (knakworsten)pauze van een minuut of 10 (op een heuvel bij de wilde rundbeesten) is na 5,08 km om 10.20 uur. Het waait dan al wat harder (kracht 3), het is al 19 graden; prachtig landschap. Weer een pauze na 8,5 km totaal (om 11.55 uur) aan de rand van het bos bij de Tenellaplas); zonnig 19 graden. Vervolgens gerust bij de toren Steenen Baak, met zijn kanonnen en kogeloventje. We hebben er dan (om 14.55 uur) zo’n 17,5 km op zitten. Het is intussen half bewolkt geworden bij 20 graden Celsius. Aankomst bij  dageindpunt om 16.50 uur, nagenoeg 25 km gewandeld. Daarna boodschappen doen bij de Jumbo in Brielle, met bus naar caravan (€ 8,=). Aankomst in caravan om 18.14 uur, met 27,2 km achter de hakken.

De tweede dag (13 oktober 2010) gaat van Brielle naar Maassluis (station West); veel bruggen vandaag:  Brielse Brug over Brielse Meer, Harmsenbrug over Hartelkanaal, Calandbrug over Calandkanaal en tot slot het veerpont over de Nieuwe Waterweg vanaf Rozenburg. Nederland Waterland dus… Als we straten is het 09.00 uur, 12 graden Celsius, bewolkt en windkracht 2. Bij de Calandbrug (in renovatie) hebben we de eerste pauze (7,64 km, 11.00 uur, bewolkt en windstil). Om 12.10 uur komen we aan bij het veer over de Nieuwe waterweg; voor 75 cent de man komen we aan de overkant. Even later in Maassluis nemen we een extra pauze vanwege het boeiende gebeuren rond de draai-klapbrug bij de haven (11,35 km). NS-station West is lastig te bereiken omdat er een nieuwbouwwijk-in-aanbouw voor ligt, waardoor je een flink eind mag omlopen. Vanwege de uiterst lastige OV-verbinding terug naar Brielle besluiten we een taxi te nemen vanuit Maassluis. Een chique zwarte limousine rijdt voor en we nemen plaats op de deftige leren banken en achter het geblindeerde glas. Een beetje apart, dat wel. Omdat we bij het veer zo’n 20 minuten moeten wachten, kunnen we voluit met de chauffeur kletsen. Hij blijkt de privéchauffeur van Wouter Bos te zijn geweest en hij heeft veel mooie verhalen te vertellen over die periode! Taxi kost wel 40 Euro. Om 15.10 uur zijn we weer bij onze caravan , met 15,08 km op de teller.

Op dag drie in deze trits (14 oktober 2010) beginnen we om 09.15 vanuit Maasssluis te wandelen, richting Hoek van Holland. Het kostte wel een uur om de brug bij Brielle (en verder) over te komen door al de verkeersdrukte. Veer met auto kost € 4,55 (Rozenburg-Masssluis). Al snel komen we in het kassengebied terecht: het tegenovergestelde van de drukke industrie op Rozenburg. We pauzeren op een platte wagen tegenover een kas, ergens midden tussen de kassen op de Oranjedijk (6,32 km, 10.50 uur, 14 graden, windkracht 1 ZO, bewolkt). Het lopen gaat enigszins moeizaam vandaag, dus we rusten wat vaker. De volgende rust is bij de ingang van het bijzonder mooie Staelduinse Bos. Het bos blijkt 'bezaaid' te zijn met betonnen bunkers uit WO-II, deels overwoekerd door de natuur. Het is tevens een bos om gemakkelijk te verdwalen, zo blijkt (we komen steeds dezelfde dinge tegen…). Uiteindelijk doemt Hoek van Holland op, met een lichte regen arriveren we daar bij het NS-station om 14.40 uur, na 18.54 km. Met de trein (€ 2,50 p.p.) gaan we naar Maassluis-West en van daar weer met de auto (via het veer) naar ons huisje in Brielle. Totaal deze dag: 19, 77 km en totaal autokilometers deze midweek: 352, inclusief aanreizen en afreizen. Volgende keer (18 januari 2011) verder van Hoek van Holland naar Den Haag, langs het strand en door de duinen.

 

 

Van Hoek van Holland naar Kijkduin,

19 en 20 januari 2011.

Afstand volgens boekje:  22 km. Werkelijk gewandeld:  27,2 km, inclusief aan- en afwandelen.

De weersverwachtingen zijn niet zo best deze week; we moeten geluk hebben. We hadden de bedoeling om op dinsdag al te gaan wandelen, maar het regengekletter op de caravan deed ons        ‘s morgens vroeg al besluiten om niet te gaan die dag. Dat bleek later een verstandige keuze te zijn. Daags daarna zag het er beter uit en besloten we lekker te gaan wandelen. Start bij Hoek van Holland (bij de haven) om 09.10 uur; fris (4 graden), zonnig en onbewolkt; ideaal wandelweer. Eerste pauze na 9,5 km bij de strandopgang Arendsduin, het was toen 11.30 uur. De nieuwe superknakworsten van de Aldi blijken heel best te smaken! Vlakbij Terheide (waar ze nu de kust opspuiten) een kleine pauze van 10 minuten (12.45 uur, 12,9 km). Daarna gaat het mis met het weer. Bij recreatiegebied Madestein begint het te regenen en het zal nog lang doorgaan. Het wordt een sompige en natte tweede helft die dag. Madestein is van zichzelf al sompig en nu bij dit weer helemaal triest. We soppen er doorheen. En natuurlijk ontbreekt hier en daar de routeaanwijzing, waardoor we nogal moeten zoeken. Niet blij! We leggen die dag toch nog 18,6 km af op de route naar Pieterburen.

Op de tweede dag blijkt dat we het startpunt vlakbij de camping hebben; we besluiten in elk geval een klein stukje te gaan wandelen op de route. Naar het vertrekpunt is het 1,73 km, bij het landgoed Ockenburgh. Het is weer zonnig en fris, we starten om 13.40 uur. Het blijkt een bijzonder verrassend stukje te zijn door de duinen, uitkomend in Kijkduin, waar de boulevard er zonnig bijligt. Veel klimwerk en goed in de wind, maar wel lekker wandelen. Na 3,44 km komen we in Kijkduin aan. Aankomst in de caravan in Roompotpark Kijkduin om 15.40. Gewandeld deze dag: 8,6 km.

Een niet optimale wandelmidweek, maar wel weer leuk. Totaal autokilometers deze week: 375.

 

 

 

Welkom op het Deltapad (onderdeel van Kustpad)

fotoreportage Deltapad

Klik op foto voor diashow
Klik op foto voor diashow
terug naar Pieterpad