Tips bij het kiezen van nieuwe wandelschoenen

Tips bij het kiezen van nieuwe wandelschoenen

Enkele tips waar je op moet letten bij het kopen van wandelschoenen.

Er is geen twijfel mogelijk, een goed stel schoenen zijn de belangrijkste uitrusting voor de wandelaar. Het juiste paar helpt je de heuvel afdalen met een vrolijk gezicht, terwijl schoenen van inferieure kwaliteit ervoor zorgen dat met elke stap die je maakt jezelf schrap moet zetten. Als het gaat om het kiezen van een schoen die bij je past, ga dan niet alleen op het uiterlijk uit, vergeet de excentrieke modellen, de moderne functies of wat vrienden je aanraden ‒ tenzij de voeten van hen een kopie van de jouwe zijn.

Ga bij jezelf te rade: “Wat voor wandelaar ben ik?”. En neem daarbij enkele punten voor jezelf in acht waar de schoen aan moet voldoen, zoals comfort, consistentie, stevigheid, gewicht, warmte en waterbestendigheid. Zorg dat de schoen de juiste pasvorm heeft en goed op de hiel aansluit met voldoende bewegingsruimte voor de tenen voorin.

Kies de juiste wandelschoenen die bij jouw activiteiten passen.

Het is belangrijk om te weten wat voor soort wandelaar je bent. Hoe vaak wandel je? Gaat het om een dagwandeling? Trail running of backpacken misschien? Als je voor jezelf weet onder welke categorie je valt, kun je al een aantal modellen uitsluiten. Voor het vinden van de juiste pasvorm kun je niet zomaar de eerste de beste winkel inlopen en zeggen: “Ik heb maat 43”, een juiste meting van de voet is belangrijk.

Koop je de schoen op basis van giswerk, dan wordt de wandeling geheid een drama. Overweeg hierbij ook de constructie, het materiaal en esthetica van de wandelschoen, denk hierbij aan de verschillende functies: leer of synthetisch, geventileerd of waterdicht en kwaliteit zolen. Kies de juiste buitenzool ‒ rubber is de basis van elke schoen, soms wordt er een additief zoals koolstof toegevoegd aan backpack- of bergschoenen voor het verhogen van de hardheid van de zool.

Kies het juiste profiel die bij je activiteiten past, een zool met lug patroon zorgt bij het backpacken om bergschoenen een betere grip te geven. Misschien wil je een schoen met meer hielrem, wat zorgt voor een meer gedefinieerde hielzone ten opzichte van de voorvoet en boog. Dit verminderd de kans op uitglijden tijdens steile afdalingen.

Een goede sok is ook belangrijk.

Het is je misschien ooit is overkomen: je draagt je nieuwe schoenen en bent bezig aan een lekkere wandeling, na een kwartiertje lopen begint je kleine teen te irriteren. En na een half uurtje wil je je schoen van de berg afgooien en je voet in de rivier dopen. Daarom een kleine tip waar niet iedereen bij stil staat, maar zeker niet onbelangrijk is, bij het kopen van nieuwe schoenen voor de wandelsport horen ook een stel nieuwe sokken. Kies de juiste sokken bij het passen van de schoenen die je tijdens het wandelen wil dragen. Ga voor sokken die van synthetisch materiaal zijn, katoenen sokken veroorzaken blaren doordat ze te langzaam drogen.

Reageren is niet mogelijk.